snitt 2014.07.06. 14:14

Menjek / Maradjak

„Blankának, Marikának és azoknak, akik mégis maradtak Odaát.” – a new york-i epizód kezdőmondata. Az Odaát, a film kezdetén egy be nem határolható térbeli egységet és az azzal járó azonosítatlan érzelmi töltetet jelent, mely ismeretlen mivoltából fakadóan viszolygást, kétségeket kelt a nézőben.

A társadalom jelentős hányada valószínűleg már elképzelte: milyen is lenne külföldön élni, a többségük nyilvánvalóan a fiatalok köréből kerül ki. Mindenki, aki gondolt már erre, sejti, hogy az élet külföldön sem olyan, mint az a rózsaszín szappanbuborék, amit hajlamosak vagyunk a boldogság metaforájaként értelmezni. A new york-i és a londoni epizódok zsenialitása abban mutatkozik meg, hogy lebontja azt a misztifikált, idealizált falat, amit saját magunk és az Odaát közé képzelünk, illetve azon túl, hogy a külföldi élet előnyeibe és hátrányaiba is betekintést nyerünk, rájövünk arra, hogy a kint élő magyarok, bizonyos tekintetben pont ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint mi, akik itthon maradtunk.

 

 

Egy másik országban, más kultúrában kétség kívül sokkal nehezebb érvényesülni, mint az itthon ismert közegben, ahol barátok és családtagok vesznek körül. Emellett, külföldön is meg kell küzdeni azokkal a gondokkal, melyek földrajzi helyzettől függetlenül hozzátartoznak az ember életéhez. Niki a rúdtáncos, akit a londoni epizód elején határozott, belevaló karakterként ismerünk meg, az egy órás játékidő végére nem a testét, hanem a lelkét csupaszítja le előttünk azzal a mondatával, hogy „Nem tudom, mi tenne boldoggá.”

Többek között ezzel a gondolattal mutat túl a film a saját maga általa előre definiált témáján. Erre már nem lehet azt mondani, hogy ez csupán egy dokumentumfilm az elvándorlásról, ez egy egész generáció látlelete. Azokat a fiatalokat mutatja be, akik töretlen lendülettel keresik a boldogságot, önmagukat, a valódi emberi kapcsolatokat, miközben a hihetetlen módon gyorsuló, egzisztencialista, értékválságban szenvedő világ sokszor kihúzza a lábuk alól a talajt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://muviboncolo.blog.hu/api/trackback/id/tr956477721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laszlo Jozsa 2014.07.06. 14:40:34

Köszi ezeket a sorokat...
süti beállítások módosítása